Domowa szynka krótko parzona
Pyszna domowa wędlina na kanapki. Taka szyneczka jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej
2 litry wody
2 łyżki majonezu
1/3 szklanki soli (130g)
1 łyżka cukru
1 łyżka pieprzu
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pół łyżeczki chilli
Do natarcia mięsa:
papryka mielona słodka i ostra
zioła: majeranek, bazylia, oregano
*** Do garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez, obraną cebulę oraz czosnek i przyprawy (sól, pieprz, chilli, cukier, liście laurowe i ziele angielskie). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz ***
*** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu. Ponownie odkładamy całość na kolejne 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami ***
*** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ
- DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Jesli mam ok 2 kg szynki musze gotowac dłużej?
Szynka wg Pani przepisu wyszła super . A czy można mrozić tak przygotowane wędliny? Smakują po czasie równie dobrze?
Robiłam ją już kilka razy, bardzo nam taka wędlinka smakuje, wszyscy domownicy się nią zajadają. Super przepis!
A czy ta szymka nie wyjdzie surowa?
Zdecydowanie nie.
Czy może być dłużej w marynacie niż 12 godzin przed następną zagotowaniem?
Nie próbowałam, ale myślę, że jak trochę dłużej potrzymamy szynkę w marynacie to się nic nie stanie.
Szynka wyszla pyszna.Polecam
A gdybym miała mięso z łopatki też się uda?
Myślę, że tak.
A sól używamy normalną czy peklową
Pycha polecam zamiast sklepowych wędlin z połową tablicy Mendelejewa
Dokładnie, ja również o wiele bardziej wolę domowe wędlinki, niż te sklepowe. Pozdrawiam 🙂
Robilam smakuje super polecam