Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia!
Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!
Składniki:
ok 55 sztuk herbatników
1 puszka masy kajmakowej
5 batoników Lion
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1 śmietan-fix
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Cztery batoniki Lion drobno kroimy ***
*** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników ***
*** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki ***
*** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***
*** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Robiłam już z10 razy żadna imprezka w domu się nie obędzie
PRZEPYSZNE zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie po raz ostatni
Pyszne, a dzięki batonom syte:) jeden kawałek wystarczy, aby zaspokoić chęć na słodkie by za jakiś czas znowu się delektować 🙂 Szybko się robi i dzieci zachwycone:)
Ile śmietan fixu dodać?
1 opakowanie
Zrobiłam, fajne ciasto, jednak bardzo jednolite w smaku… Karmel i śmietana.
Dlaczego w przepisie nie jest napisane, że kajmak należy rozpuścić? Jeśli za robienie ciasta zabierze się osoba początkująca, to skąd ma o tym wiedzieć, jak na samym opakowaniu kajmaku też to nie jest napisane? Przepis powinien zawierać wszystkie kroki, jak przygotować ciasto, a nie skróty.
Przepis jest napisany krok po kroku! Kajmaku nie trzeba rozpuścić, wykładam go prosto z puszki. Jeżeli rozpuszczałabym kajmak przed wyłożeniem go na ciasto to z pewnością byłoby to opisane w przepisie. Pozdrawiam.
Czy masa kajmakowa o smaku czekoladowym zepsuje smak ciasta ??
Zrobiłam wczoraj wieczorem i dziś już spróbowałam, PRZEPYSZNE! Super strona, super przepisy 😉
Nie wiem skad sie wzielas kobieto ale kocham Twojego blogaciacho wlasnie robie,filety z kurczaka w sosie z cukinia wlasnie zjedzone.wszystkie Twoje przepisy sa fantastycxne,postaram sie wyprobowac wszystkie
Bardzo dziękuje za miłe słowa. Cieszę się ogromnie, że moje przepisy się podobają. Jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam 🙂
Dzięki wielkie za przepis. Jakie herbatniki wybrać? Twarde czy kruche?
Dowolnie, ja używam takie jakie akurat dostanę w pobliskim markecie ;))