Jednogarnkowe klopsiki z warzywami


Danie jednogarnkowe: mięsno-warzywne klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym

Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w  sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam!

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego

1 jajko

2-3 średniej wielkości ziemniaki

5 dkg żółtego sera

1 papryka (można użyć papryki w dowolnym kolorze)

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1 czerwona cebula

1/2 pęczka szczypiorku

kawałek pora

1/2 szklanki wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

olej do smażenia

2 łyżki posiekanego koperku

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy ***

*** Warzywa i ser dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy ***

*** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej nieduże klopsiki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu ***

*** Następnie mięso zalewamy wodą i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu ***

*** Gdy ziemniaki zmiękną, do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE