Mini bagietki czosnkowe
Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u mnie w domu była to porcja na raz, wszystkie wyszły jeszcze ciepłe 😉
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej (użyłam mąki typ 650 )
2 płaskie łyżeczki soli
10 g cukru
1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy )
200 ml letniego mleka
30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
50g miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku
pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki)
1 jajko- do posmarowania bułek
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***
*** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części z których formujemy podłużne mini bagietki ***
*** Bułeczki delikatnie spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Blaszkę, przykrywami i odkładamy bagietki ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: Miękkie masło rozcieramy łyżką z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki ***
*** Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w trzech lub czterech miejscach ***
*** W nacięciach umieszczamy masło czosnkowe ***
*** Mini bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut ***
*** Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam dwa razy ze świeżych i suchy drożdży, za każdym razem wychodził zakalec :/
Zrobiłam na kolację, bardzo smaczne jednak nastepnym razem dodam soli do masełka z czosnkiem ale przepis polecam
Chlebek jest rewelacyjny w smaku
Zrobiłam. REWELACJA! Nie miałam mąki chlebowej i piekłam na 500 (takiej do pierogów) wyszły bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.