Gulasz/sos myśliwski
Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!
Składniki:
350 g wieprzowiny (użyłam łopatki)
2 kiełbasy np. śląskie
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-5 suszonych grzybków
1/4 szklanki mąki
1,5 – 2 szklanki wody
przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy
olej do smażenia
*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni. następnie całość przekładamy do miski ***
*** Mięso obtaczamy w mące podsmażamy na rumiano z każdej strony ***
***Następnie dodajemy kiełbasę z cebulką i wszystko razem jeszcze przez chwilkę smażymy ***
*** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą ***
*** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły ***
*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub kaszą ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: