Zakwas na barszcz czerwony
Zakwas z buraków jest podstawą pysznego, wytrawnego barszczu podawanego często na wigilię. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego poczekać około tygodnia. Jeżeli potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania do 4-5 dni 🙂
Składniki:
1 kg buraków
5 ząbków czosnku
2 litry wody
2 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
opcjonalnie: 100 ml soku z kiszonych ogórków lub 1 kromka razowego chleba
*** Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki ***
*** Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym słoiku układamy naprzemiennie buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe ***
*** Całość zalewamy wodą. Jeżeli chcemy aby zakwas szybciej się zrobił to na wierzchu układamy chleb lub dodajemy sok z ogórków. Słój przykrywamy gazą i zakładamy gumkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ***
*** Po tym czasie zakwas przecedzamy, zlewamy do butelek lub słoików i wstawiamy do lodówki ***
Czy te buraczki mozna do czegos wykorzystac?