Sałatka meksykańska – warstwowa
Ta sałatka robi prawdziwą furorę podczas różnego rodzaju imprez, spotkań i zabaw. Wygląda efektownie i smakuje znakomicie, to prawdziwy król imprezy! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś naprawdę fajnym to polecam Wam właśnie tą pyszną sałatkę.
Przy tworzeniu sałatki inspirowałam się przepisem z bloga smakiempisany.pl, jednak niektóre składniki zmieniłam trochę pod swój gust 😉
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1/2 główki sałaty lodowej
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
100g żółtego sera
1 pomidor
1 czerwona papryka
1/2 opakowania nachos
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli
olej do smażenia
1 łyżka masła
sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka musztardy
*** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy ***
*** Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, studzimy ***
*** Pomidora i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę ***
*** Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę ***
*** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. W miseczce mieszamy składniki sosu ***
*** Sos wykładamy na fasolę i całość posypujemy startym (na tarce o dużych oczkach) serem ***
*** Wierzch sałatki tuż przed podaniem wysypujemy pokruszonymi nachosami, a wokół miski układamy pionowo całe nachosy, tak aby utworzyły koronę ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :))
sałatki są rewelacyjne – goście zachwyceni , dziękuję