Bogracz


Bogracz

Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence 😉 Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!

 

0,5 kg wołowego mięsa na gulasz

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 słodka papryka

2 pomidory

5 ziemniaków

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, papryka słodka oraz ostra

około pół litra wody lub bulionu

 

 

 

*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony ***

*** Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią ***

*** Następnie wlewamy wodę lub bulion ( tyle aby całe mięso było przykryte), doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1.5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory (obrane ze skóry) oraz ziemniaki ***

*** Całość dusimy jeszcze około15-20 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Strogonow

KOMENTARZE