Bogracz
Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence 😉 Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!
0,5 kg wołowego mięsa na gulasz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słodka papryka
2 pomidory
5 ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, papryka słodka oraz ostra
około pół litra wody lub bulionu
*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony ***
*** Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią ***
*** Następnie wlewamy wodę lub bulion ( tyle aby całe mięso było przykryte), doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1.5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory (obrane ze skóry) oraz ziemniaki ***
*** Całość dusimy jeszcze około15-20 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: