Schabowe roladki ze śliwką
Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.
Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
15 – 20 suszonych śliwek
5 cienkich plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz, majeranek
300 ml gorącej wody lub bulionu
1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu
olej do smażenia
opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania
*** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki ***
*** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką. Roladki przed podaniem możemy posypać posiekaną, zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
To danie skradlo serce mojego męża i teścia 🙂 mistrzostwo w smaku, dziekuje za ten przepis