Zawijane zraziki z mięsa mielonego
Polecam dziś Wam smakowite zraziki z mięsa mielonego zawijane w wędzony boczek i duszone w sosie grzybowym. Pyszny obiadek, idealny na niedziele. Z pewnością każdemu posmakuje. Takie mięsko i sosik fajnie komponują się z pyzami lub duszonymi ziemniaczkami. Do tego jeszcze pyszna surówka i mamy rewelacyjny obiad. Przepis na moją surówkę, widoczną na zdjęciach, znajdziecie tutaj: Surówka
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku
7- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego
kilka suszonych grzybków
2 szklanki wody
1/3 szklanki mąki
olej do smażenia
*** Drobno pokruszone grzybki zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 1 godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy oraz bułkę tartą ***
*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Z mięsnej masy formujemy niewielkie owalne klopsiki i owijamy je w plasterki wędzonego boczku ***
*** Każdy zrazik obtaczamy dokładnie w mące ***
*** Następnie mięsko obsmażamy na patelni, z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Całość zalewamy wywarem z grzybkami, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 40 minut ***
*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (uwaga aby nie przesolić ponieważ boczek jest dość słony!) i zagęszczamy niewielką ilością mąki rozmieszanej w kilku łyżkach wody ***
*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki ***
*** Przepis na moją surówkę znajdziecie tutaj
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
pyszne mielone w innej wersji 🙂