Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)
Truskawkowo-śmietankowe ciacho na chrupiącym spodzie z nutelli…niebiosa w ustach 🙂 Jest to bajeczny deser o dwóch uzupełniających się smakach, delikatnie słodkim i lekko kwaskowym, które świetnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i co najważniejsze nie wymagające pieczenia!
Polecam serdeczne, efekt (zarówno smakowy jak i wizualny) murowany!
Składniki:
1/2 opakowania sucharków – 150 gram
300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)
400 gram śmietanki kremówki
500 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana)
6 łyżek cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
500 gram truskawek (świeże lub mrożone)
2 galaretki o smaku truskawkowym
opcjonalnie: małe bezy do dekoracji
*** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder. Następnie dodajemy ser i rozpuszczoną żelatynę ( do żelatyny dodajemy dwie łyżki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, a następnie dodajemy tyle samo gorącej wody i mieszamy- powinna się wówczas idealnie rozpuścić). Wszystko razem chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Całość wykładamy na masę czekoladowo-sucharkową i ponownie umieszczamy w lodówce ***
*** Truskawki miksujemy na gładką masę (jeśli używamy mrożonych truskawek należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę śmietankowo-serową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą serową i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin (moje leżało 3 godziny) ***
*** Dla polepszenia efektu ciasto możemy udekorować bezami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również inny przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, 3 BIT:
Jakie wymiary ma blaszka do pieczenia?
Użyłam blaszki o wymiarach 26×21 centymetrów
Jakie te sucharki pani używała z jakiej firmy?
Użyłam sucharki firmy Mamut
Ciasto pyszne, ale przepis jest na mala blaszke, na standardowa blache (ok.35/28) trzeba robic z dwoch porcji