Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie


Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

Pyszne klopsiki w wyjątkowym sosie. Bardzo sycące, aromatyczne i pożywne danie, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Polecam :))

 

Składniki:

300g mięsa mielonego wieprzowego

100g ugotowanego ryżu

1 jajko

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 cebula

1/2 cukinii

2 ząbki czosnku

1 i 1/2 szklanki bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki, do posypania

olej do smażenia

opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki

 

*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem oraz z przyprawami – do smaku (użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej oraz majeranku). Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulkę oraz czosnek ***

*** Paprykę oraz cukinie również kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Wszystko razem przez chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano ***

*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Po tym czasie, w razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki ***

*** Podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Makaronowe gniazdka z klopsikami


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie