Kartacze/Cepeliny
Jest to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne ale ten smak z pewnością watr jest zachodu. Pyszne kluchy ziemniaczane, faszerowane mięsem i okraszone skwarkami z cebulką, w których wprost można się zakochać ;))
Składniki:
3 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Farsz:
70 dkg mielonego mięsa z łopatki
1 cebula
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
5 łyżek wody
Dodatkowo:
1 cebula
20 dkg wędzonego boczku
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Jedną cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy przestygnie dokładamy ją do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą ***
*** 1 kg ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę lub dusimy. Odstawiamy do wystudzenia. Surowe ziemniaki (2kilogramy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach a następnie przekładamy w bawełnianą ściereczkę i mocno odciskamy. Odciśniętej wody nie wylewamy, ponieważ po ustaniu, zlewamy ją znad powstałego osadu czyli skrobi, którą dodajemy do ziemniaków.
Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, surowe ziemniaki + skrobia, wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy, na gładką, zwartą masę ***
*** Z powstałego ciasta ziemniaczanego formujemy placki wielkości dłoni i nakładamy łyżką farsz ***
*** Ciasto z farszem zwijamy w podłużne roladki, wyszło mi 12 sztuk ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kładziemy po 3-4 kartacze na wrzątek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 20 minut. W między czasie cebulkę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***
*** Po ugotowaniu przekładamy kluski, za pomocą łyżki cedzakowej, na półmisek i polewamy stopionymi skwarkami z cebulką ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: