Kartacze/Cepeliny


Kartacze/Cepeliny

Jest to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne ale ten smak z pewnością watr jest zachodu. Pyszne kluchy ziemniaczane, faszerowane mięsem i okraszone skwarkami z cebulką, w których wprost można się zakochać ;))

 

Składniki:

3 kg ziemniaków

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Farsz:

70 dkg mielonego mięsa z łopatki

1 cebula

1 łyżka majeranku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

5 łyżek wody

 

Dodatkowo:

1 cebula

20 dkg wędzonego boczku

olej do smażenia

 

*** Przygotowujemy farsz. Jedną cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy przestygnie dokładamy ją do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą ***

*** 1 kg ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę lub dusimy. Odstawiamy do wystudzenia. Surowe ziemniaki (2kilogramy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach a następnie przekładamy w bawełnianą ściereczkę i mocno odciskamy. Odciśniętej wody nie wylewamy, ponieważ po ustaniu, zlewamy ją znad powstałego osadu czyli skrobi, którą dodajemy do ziemniaków.

Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, surowe ziemniaki + skrobia, wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, na gładką, zwartą masę ***

*** Z powstałego ciasta ziemniaczanego formujemy placki wielkości dłoni i nakładamy łyżką farsz ***

*** Ciasto z farszem zwijamy w podłużne roladki, wyszło mi 12 sztuk ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kładziemy po 3-4 kartacze na wrzątek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 20 minut. W między czasie cebulkę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***

*** Po ugotowaniu przekładamy kluski, za pomocą łyżki cedzakowej, na półmisek i polewamy stopionymi skwarkami z cebulką ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także:

Szare kluski z wędzonym boczkiem i kapustą

KOMENTARZE