Polędwiczki w paprykowej salsie
Wyborne połączenie soczystego i kruchego mięsa z pyszną paprykową salsą. Ciekawy pomysł na smaczny i niecodzienny obiad! Polecam serdecznie :))
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
1 ząbek czosnku
po 1 papryce: zielonej, żółtej i czerwonej
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
mąka do panierowania
1 łyżka słodkiej śmietanki
olej do smażenia
*** Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na około 30 minut do lodówki ***
*** Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Papryki i cebulę kroimy w paseczki ***
*** Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i zasmażamy przez chwilę, pokrojone warzywa wraz z przeciśniętym czosnkiem, cały czas mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy przecier, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz ziołami i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut- do miękkości ***
*** Śmietankę mieszamy z odrobiną sosu i dodajemy do całości, mieszamy. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na patelnie i jeszcze chwilkę razem dusimy, aby smaki się połączyły ***
*** Danie podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem ***
*** SMACZNEGO ***