Racuchy drożdżowe z bakaliami
Drożdżowe racuchy z bakaliami i jabłkiem. Łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą i bardzo szybko znikają ;))
Składniki:
500g mąki pszennej (użyłam mąki typu 500)
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
1 jajko
Bakalie (u mnie suszone: żurawina, morele, wiśnie, rodzynki, a także świeże jabłko)
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Po środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy pół szklanki ciepłego mleka ***
*** Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut ***
*** Po tym czasie gdy rozczyn jest już gotowy dodajemy resztę mleka oraz jajko i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia ***
*** Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i razem z resztą bakalii dodajemy do ciasta (większe suszone owoce też kroimy na kawałki). Wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy też kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieramy łyżką, którą za każdym razem moczymy w ciepłej wodzie aby się za bardzo nie kleiła ***
*** Na patelnie wlewamy około pół szklanki oleju (gdy się już trochę wysmaży dolewamy więcej). Smażymy racuchy z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju- jednak nie może on być rozgrzany zbyt mocno, gdyż racuchy mogą się przypalać, a wtedy nie zdążą „dojść” w środku. Po włożeniu łyżki ciasta na patelnie, trochę je spłaszczam i czekamy aż ładnie wyrośnie i dość mocno się zrumieni. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy również na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni, racuchy posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***