Risotto z kurkami i pomidorem
Szybki oraz pyszny obiad jednogarnkowy z kurkami i ryżem w roli głównej. U mnie jest to danie wegetariańskie, ale jeśli mamy ochotę możemy dodać również mięso, na przykład pokrojony w kosteczkę i podsmażony filet z kurczaka, przyprawiony solą oraz pieprzem, idealnie by tu pasował. Polecam :))
Składniki:
100g kurek
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
2 szklanki bulionu warzywnego
1 obrany ze skórki pomidor
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii ( opcjonalnie można użyć suszonej bazylii )
opcjonalnie: tarty parmezan do posypania
*** Kurki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i razem z kurkami podsmażamy w szerokim garnku, na maśle. Smażymy ciągle mieszając, przez około 2 minuty ***
*** Następnie wsypujemy ryż i nadal smażymy oraz mieszamy, jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Całość zalewamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i posiekaną bazylię, mieszamy ***
*** Gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu, aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion. Po nałożeniu na talerz możemy posypać startym parmezanem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także przepis na ziołowe risotto z warzywami: