Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie
Szybkie, łatwe i pyszne danie! Takie właśnie lubię najbardziej. Soczyste mięsko z kurczaka w ketchupowo-majonezowej marynacie z dodatkiem aromatycznego czosnku. No i jeszcze ta wspaniała, chrupiąca skórka :))
Składniki:
2 nogi / udka z kurczaka
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami. Odkładamy na 30 minut do lodówki (jeśli nie mamy czasu to możemy ten krok pominąć) ***
*** W miseczce mieszamy ketchup z majonezem oraz z przeciśniętym czosnkiem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy marynatą ***
*** Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 40 minut. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15 minut ***
*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
Do mięsa podałam ziemniaczki pieczone w ziołach, które upiekłam w piekarniku, razem z kurczakiem. Przepis poniżej: