Filet zapiekany z serem i ananasem
Bardzo efektowny i smaczny pomysł na podanie piersi kurczaka. Połączenie mięsa i owoców bardzo do mnie przemawia, uwielbiam ten smak :)) Dzięki pieczeniu w cieście francuskim mięso wychodzi bardzo soczyste i bardzo smaczne! Polecam!
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki ananasa
sól i pieprz
bazylia i oregano
ciasto francuskie
*** Filet dokładnie myjemy, osuszamy i delikatnie rozcinamy w poprzek tworząc kieszonkę. Przyprawiamy z zewnątrz oraz w środku solą, pieprzem i ziołami. W kieszonce umieszczamy plasterki żółtego sera oraz ananasa ***
*** Nafaszerowaną pierś kładziemy na płat ciasta francuskiego, które nacinamy z dwóch stron wzdłuż boków ***
*** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka- tak jak widać na zdjęciu. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je ***
*** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem lub 200’C góra-dół) i zapiekamy przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Dziękuję bardzo.Pozdrawiam Ola.
Pani Moniki potrzebuje 7 porcji ,ile muszę kupić ciasta francuskiego ? Serdecznie Pozdrawiam Ola.
Witam,
Z jednego klasycznego opakowania ciasta francuskiego wychodzą dwie porcje. Pozdrawiam 🙂