Naleśniki
To jest przepis z którego od lat robię naleśniki i zawsze wychodzą rewelacyjne. Wielokrotnie słyszałam powiedzenie, że pierwszego naleśnika trzeba wyrzucić bo przykleja się do patelni lub coś podobnego się z nim dzieje. Otóż powiem Wam szczerze, że ja nigdy takiego problemu nie miałam i nawet nie znam tego zjawiska 🙂 Nie wiem od czego to zależy ale moje naleśniki zawsze wychodzą idealne, staram się aby były cieniutkie i dość mocno przyrumienione bo takie właśnie lubimy.
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
*** Podane składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***
*** Z podanych składników wychodzi około 6-8 naleśników ( w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników) ***
*** SMACZNEGO ***
Naleśniki są idealne! Próbowałam wiele przepisów,ale ten jest najlepszy. Ciasto super,zero problemów ze smażeniem. Mleko pominęłam i w całości zastąpiłam wodą lekko gazowaną, dodałam ok.2 łyżek mąki (lubię nieco grubsze naleśniki). Ciasto odstawiłam na ok.30 min i smażyłam. Właśnie wciągnęłam…5 naleśników☺