Cukiniowe łódeczki
Faszerowana i zapiekana cukinia to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Szczególnie teraz, w szczycie sezonu na to pyszne i popularne warzywo. Polecam serdecznie :))
Składniki:
2 nieduże młode cukinie
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej
5-6 sztuk pieczarek
1 niewielka cebula
15 dkg żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
papryka słodka oraz ostra, sól i pieprz (opcjonalnie przyprawa do kurczaka)
olej do smażenia
*** filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni ciągle mieszając aż mięso straci surowy wygląd. Zdejmujemy z patelni ***
*** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem. Gdy cebula się zrumieni dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***
*** Następnie dodajemy mięso, posiekaną pietruszkę oraz 3/4 sera pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy – już nie smażymy ***
*** Cukinie rozcinamy w poprzek na połówki i wydrążamy środki ***
*** Wydrążone cukinie wypełniamy farszem i obkładamy resztą sera- pociętego w paseczki ***
*** Gotowe łódeczki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także przepis na pyszną cukinie faszerowaną po meksykańsku:
Pieczemy pod przykryciem?
Pieczemy bez przykrycia.