Kotleciki z cukinią
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak i aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. Polecam :))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cukinia lub pół większej
1 nieduża cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia
Olej do smażenia
dodatkowa bułka tarta do obtoczenia
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą masę***
*** Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na średnim ogniu z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Ogień nie może być zbyt duży ponieważ kotleciki zaczną nam się przypalać z wierzchu a nie zdążą dojść w środku ***
*** SMACZNEGO ***
Do kotlecików polecam pyszną surówkę z białej kapusty :