Domowy chipstik
Czyli chrupiący ziemniak na patyku, bardzo ostatnio popularny, szczególnie w miejscach „mocno” wakacyjnych. Mój zawijaniec jest pieczony w piekarniku a nie smażony na głębokim oleju jak te z budki i wycinany za pomocą zwykłego małego nożyka do jarzyn a nie specjalnej maszynki (ponieważ takowej nie posiadam) a i tak wychodzi chrupiący i pyszny. Chipstiki uwielbiane są szczególnie przez dzieci ale i wśród dorosłych znajduje wielu amatorów. Polecam wypróbować domową wersje tej chrupiącej przekąski :))
Składniki na 4 sztuki:
4 podłużne ziemniaki
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
opcjonalnie można też użyć: ostrą paprykę, ulubione zioła, pieprz, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka
4 patyczki do szaszłyków
**** Ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody ***
*** Następnie ziemniaki odcedzamy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Za pomocą małego nożyka tniemy kartofle pod skosem obracając je dookoła i tworząc w ten sposób sprężynkę. Delikatnie rozkładamy ziemniaki na długość patyczka i przekładamy na blaszkę do pieczenia ***
*** Olej mieszamy w miseczce z przyprawami i smarujemy nim nasze chipstiki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy do mocnego zrumienienia około 30-40 minut ***
*** SMACZNEGO ***