Gulasz z żołądków drobiowych
Prawdziwa uczta dla miłośników podrobów. Nie wszyscy lubią tego rodzaju dania ale jak dla mnie jest to coś bardzo smakowitego :)) Uwielbiam żołądki!
Składniki:
0,5 kg żołądków drobiowych
1 cebula
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
olej do smażenia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
1 łyżka mąki
2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
*** Żołądki dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby całe mięso było przykryte i obgotowujemy przez kilkanaście minut ***
*** Następnie żołądki odcedzamy, ponownie myjemy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 1 godzinę- do miękkości. W między czasie kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Gdy żołądki są już miękkie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie wylewamy wody w której się gotowały ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna) ***
*** Żołądki dodajemy na patelnie do cebuli i razem podsmażamy ciągle mieszając ***
*** Następnie podroby zalewamy wodą w której się gotowały. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (jeżeli używamy kostek bulionowych- pieczeniowych to również możemy dodać jednak wówczas należy pominąć sól podczas przyprawiania) i gotujemy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem ***
*** Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, dolewamy wodę (około 1/3 szklanki), mieszamy i wlewamy na patelnie tym samym zaciągając sos. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody ***
*** Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami, posypane świeżo pokrojoną zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***