Szaszłyki – zawijańce


Szaszłyki – zawijańce

To wyśmienita przekąska, którą możemy przygotować zarówno na grillu jak i  w piekarniku. Danie jest łatwe w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Dobrze zrobione szaszłyki są kruche i soczyste, ważne jednak by polędwiczek nie piec zbyt długo gdyż staną się wówczas suche i gumowate.

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

pół niedużej cukinii

pół czerwonej papryki

1 cebula

2 łyżki musztardy

2 łyżki oleju

po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i tniemy w plastry ***

Mięso krojone w plasterki

*** W miseczce mieszamy oliwę z musztardą oraz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym ***

Sos musztardowy w trakcie przygotowania

*** Cukinie, paprykę oraz cebulkę kroimy w nieduże słupki/piórka ***

Warzywa krojone w drobną kostkę

*** Każdy kawałek polędwiczki delikatnie rozbijamy, smarujemy lekko sosem musztardowym i nadziewamy kawałkiem cukinii, papryki oraz cebulki. Zwijamy w rulon ***

Polędwiczki nadziewane papryką

*** Na patyczek nabijamy po 4 ruloniki. Roladki z wierzch smarujemy resztą sosu musztardowego i wstawiamy na około 30 minut do lodówki ***

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

*** Szaszłyki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C lub 15 minut na ruszcie grilla z obu stron dwukrotnie obracając ***

Pieczone na grilu szaszłyki z cukinią

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE