Szaszłyki – zawijańce
To wyśmienita przekąska, którą możemy przygotować zarówno na grillu jak i w piekarniku. Danie jest łatwe w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Dobrze zrobione szaszłyki są kruche i soczyste, ważne jednak by polędwiczek nie piec zbyt długo gdyż staną się wówczas suche i gumowate.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
pół niedużej cukinii
pół czerwonej papryki
1 cebula
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i tniemy w plastry ***
*** W miseczce mieszamy oliwę z musztardą oraz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym ***
*** Cukinie, paprykę oraz cebulkę kroimy w nieduże słupki/piórka ***
*** Każdy kawałek polędwiczki delikatnie rozbijamy, smarujemy lekko sosem musztardowym i nadziewamy kawałkiem cukinii, papryki oraz cebulki. Zwijamy w rulon ***
*** Na patyczek nabijamy po 4 ruloniki. Roladki z wierzch smarujemy resztą sosu musztardowego i wstawiamy na około 30 minut do lodówki ***
*** Szaszłyki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C lub 15 minut na ruszcie grilla z obu stron dwukrotnie obracając ***
*** SMACZNEGO ***