Ketchup z cukinii z papryką
Ostatnio wszyscy go robią więc i u mnie nie mogło tego cudu zabraknąć. Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin 🙂
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe)
3 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Szczypta chilli
400 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10%
*** Cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin ***
*** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut ***
*** Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę ***
*** Ketchup wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie pozamykały, jeżeli jednak chcemy je przechowywać przez dłuższy czas to myślę, że warto pasteryzować) ***
*** Smacznego ***
Serdecznie polecam Wam także, bijącą wszelkie rekordy popularności na blogu z apetytem- sałatkę z cukinii:
https://blogzapetytem.pl/2017/08/26/salatka-cukinii-sloikow/
Witam, czy cukinie waży Pani przed obraniem?
Zrobiłam, faktycznie dobry. Ale dodam na drugi raz mniej octu
Przepyszny a doprawia się według swojego smaku
Keczup bardzo dobry, jednak 3 łyżki soli to zdecydowanie dla mnie za dużo. Wyszedł bardzo słony. W większości przepisów jest 1,5 łyżki i to by wystarczyło.
Bardzo smaczny zrobiłam z trzech porcji i jescze pewnie zrobię. Jeżeli ostry dodaj mniej octu.Z kabaczka jak najbardziej można przecież to z tej samej rodziny.
Czy można skorzystać z kabaczka?
Dobry ten ketchup ale strasznie ostry. Dlaczego nie jest napisane że taki ostry
Zrobiłam, bardzo smaczny, polecam!