Zapiekanka warzywna 🙂
Pyszna, mocno warzywna zapiekanka z dodatkiem sera mozzarella i ziół- mogłabym ją jeść na okrągło. Może posłużyć jako dodatek do obiadu albo do grilla lub jako danie na przykład kolacyjne. Jest mega smaczna, bardzo łatwa i dość szybka w przyrządzeniu, polecam 🙂
Składniki:
3 nieduże cukinie- najlepiej każda w innym kolorze
1 bakłażan
2 cebule- u mnie jedna biała i jedna czerwona
3 papryki- każda w innym kolorze
2 serki mozzarella
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
po 1 łyżeczce oregano, bazylii, tymianku
2 ząbki czosnku
*** Ser mozzarella, cukinie, cebule i bakłażana kroimy w krążki a papryki w szerokie paski. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, przeplatając je serem ***
*** W miseczce mieszamy oliwę i ocet balsamiczny z ziołami, solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem ***
*** Mieszanką oliwną smarujemy z wierzchu całą zapiekankę. Między warzywa możemy też powkładać listki świeżej bazylii ***
*** Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180’C- piekłam z termoobiegiem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także pyszną zapiekankę warzywną z kurczakiem, przepis:
https://blogzapetytem.pl/2017/04/23/kolorowa-zapiekanka-warzywna-kurczakiem/