Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym 🙂
Dziś serwuje gotowane klopsiki w pysznym sosie. Chociaż zauważyłam, że częściej nazywane są pulpetami. Wygląda na to, że chyba gotowane kuleczki z mięsa mielonego to pulpety a smażone to klopsiki. Ale mniejsza o to, zwał jak zwał, najważniejsze, że są bardzo smaczne i serdecznie je Wam polecam 🙂
Składniki:
300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, bazylia
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
1 szklanka wody
*** Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (można też dodać drobno pokrojoną cebulkę) ***
*** Z przyprawionego już mięsa formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je dość grubo w mące ***
*** W niedużym garnku zagotowujemy wodą z dodatkiem soli (dałam łyżeczkę soli ziołowej) i pieprzu- można też użyć bulionu ***
*** Do gotującej się wody wkładamy nasze mięsne kuleczki i gotujemy przez około 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem ***
*** W trakcie gotowania co jakiś czas delikatnie mieszamy ***
*** Powstały sosik (powinien nam zgęstnieć w trakcie gotowania) zaciągamy śmietanką- w tym celu do śmietanki wlewamy łyżkę sosu, mieszamy a następnie całość wlewamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***
*** SMACZNEGO ***