Zupa Parzybroda 😉
Jest to gęsta i sycąca zupa, na bazie młodej kapusty, zakorzeniona w tradycji kuchni wielkopolskiej. Szybkie i smaczne danie, którego podstawowymi składnikami są ziemniaki, kapusta, marchewka, wędzony boczek i przyprawy. Z pewnością istnieje wiele wersji tej zupki, jak to zwykle bywa 🙂 A skąd wzięła się jej nazwa? Podobno kiedyś nie bawili się w drobne szatkowanie kapusty, paski były długie i podczas jedzenia zwisając z łyżki potrafiły poparzyć konsumenta w brodę 😉
Składniki:
1 nieduża młoda kapusta
3-4 młode ziemniaki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 kulki pieprzu
1 marchewka
1,5 litra bulionu
10-15 dkg wędzonego boczku
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanego koperku
*** Kapustę kroimy w kostkę (obraną z zewnętrznych uszkodzonych liści, z wyciętym głąbem) ***
*** Ziemniaki i marchew obieramy i również kroimy w kostkę ***
*** W garnku umieszczamy kapustę, ziemniaki, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Wlewamy bulion, zagotowujemy a następnie gotujemy na niedużym ogniu przez około 15-20 minut aż warzywa zmiękną ***
*** Wędzony boczek kroimy w paseczki, wytapiamy i podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do zupy ***
*** Patelni nie myjemy tylko dokładamy na nią masło, roztapiamy, zasypujemy mąką i zasmażamy cały czas mieszając ***
*** Na patelnie wlewamy jedną nabierkę zupy i całą zasmażkę przekładamy do garnka z zupą ***
*** Zupę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na większym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek ***
*** Parzybrodę podajemy z dodatkiem pieczywa ***
*** SMACZNEGO ***