Ciasto Zebra z białek
Przedstawiam Wam mój pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty. Zawsze gdy w kuchni zostają mi jakieś białka (na przykład gdy robię tatar, piekę pączki cz faworki) wkładam je do słoiczka lub pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera mi się ich większa ilość, wyjmuje, rozmrażam i piekę smakowite ciasto. Polecam :))
Składniki:
12 białek
250g cukru
200g masła
300g mąki + dodatkowo 4 łyżki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do ubijania białek
*** Zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia go- w tym celu garnuszek z roztopionym tłuszczem wkładam do miski z zimną wodą i czekam aż masło ostygnie do temperatury pokojowej. W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką! ***
*** Do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką lub trzepaczką, nie mikserem ***
*** Tortownice (moja ma średnice 23 cm) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz ciemne raz jasne ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka ***
*** Część mojego ciasta polałam polewą czekoladową ***
*** Smacznego ***
Innym ciastem które nieraz piekę aby wykorzystać białka jest babka z jabłkami, oto przepis:
Mi zostało po faworkach i pączkach dużo białek. Zrobiłam ta zebrę. Dzieci zachwycone robiłam jakiś czas temu z całych jajek i była trochę inna sucha. Ta jest o wiele lepsza. Piekłam godzinę. Dziękuję za wspaniały przepis. Zagości i mnie na stałe
Zrobiłam ciasto zebra. Jest dobre,smaczne. Ciasto surowe jest dość gęste, paski mi nie wyszły, raczej łaty.Zajrzałam do swojego starego zeszytu z przepisami i tam w zebrze jest dodatek szklanki oranżady. Koleżanka twierdzi, że dodaje gazowaną wodę i ciasto jest rzadkie, ładnie wyrasta. Wypróbuję jej wersję następnym razem, pozdrawiam 🙂
Ile to jest 300g mąki? I co z żółtkami? Nie można ich dodać?
Super przepis. Wyszedł za pierwszym razem. Dzieci zachwycone;)
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂