Shish kebab z grilla
A właściwie to tak sobie ładnie to danie nazwałam chociaż może z kuchnią arabską nie ma aż tak wiele wspólnego jak można by z nazwy wywnioskować! Moje kebabowe roladki nie są zrobione z baraniny jak te w oryginale, zamiennie użyłam mięsa drobiowego, do tego cebulka, zielona pietruszka, przyprawy i mamy pyszne mięsne szaszłyki. Polecam :))
Składniki na 7-8 porcji:
50 dkg mielonego mięsa drobiowego (użyłam mięsa z indyka)
1 mała cebula
1 łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
patyczki do szaszłyków ok 8 sztuk
*** Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy (kebab-gyros, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz), olej, drobno posiekaną cebulkę i pietruszkę. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę ***
*** Następnie mięso nakładamy na patyczki, najlepiej jest ręce zwilżyć wodą (wówczas mięso lepiej odchodzi od rąk). Dookoła długiego kijka formujemy mięsne, niezbyt grube ruloniki. Gotowe szaszłyki (z podanych składników wyszło mi 8 sztuk) układamy na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. ***
*** Szaszłyki grillujemy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy) ***
*** SMACZNEGO ***