Leczo z mięsem mielonym
Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam! Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje. Można podawać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. Skusicie się ?
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1-2 pomidory
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki bulionu lub wody
500 ml passaty pomidorowej
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano
*** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mięso mielone i obsmażamy ciągle mieszając ***
*** Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***
*** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa i wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając przez około 4 minuty ***
*** Następnie danie zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem (lub wodą), przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***
*** Gdy warzywa już zmiękną, doprawiamy jeszcze leczo do smaku i gotowe ***
*** Leczo możemy podawać z pieczywem, z ryżem, z makaronem lub z ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
Jak dla mnie super danie
Po prostu PYSZNE !!!