Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Pyszne i szybkie ciasto jogurtowe to wspaniały pomysł na deser w środku lata! Do mojego placka dodałam brzoskwinie ale można też użyć innych sezonowych owoców na przykład truskawek. Polecam serdecznie wypróbować to smakowite ciacho :))
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklaki cukru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (używam jogurtu Bakoma)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 brzoskwinie
*** W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz sodę ***
*** W drugiej misce mieszamy łyżką pozostałe składniki: jogurt, olej i jajka ***
*** Następnie suche składniki z pierwszej miski dodajemy stopniowo do masy z drugiej miski, cały czas mieszając łyżką aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – użyłam foremkę o wymiarach 30/26cm ***
*** Brzoskwinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ***
*** Kawałki brzoskwiń układamy na cieście skórką do dołu ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 50 minut ***
*** Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***