Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym
Bardzo smaczna i aromatyczna rybka pieczona w ziołach i maśle czosnkowym poleca się na pyszny obiadek ;))
Danie jest łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego mega pyszne, polecam serdecznie!
Składniki :
Łosoś około 0,5 kg
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
Zioła (świeże lub suszone) : bazylia, oregano, rozmaryn
Sól, pieprz cytrynowy
*** Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem cytrynowym i smarujemy punktowo masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem ***
*** Łososia nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby dobrze przeszedł przyprawami ***
*** Posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami ***
*** Naczynie żaroodporne przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 20 minut ***
*** Smacznego ***
A mam pytanko jakie dodatki by pasowały?
Myślę, że świetnie pasowałyby pieczone ziemniaczki, frytki lub fit frytki warzywne z piekarnika. Do ryby fajnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty