Kurczak pieczony z warzywami
Ziołowe mięsko drobiowe pieczone z młodymi ziemniaczkami, cukinią, papryką i cebulką to pomysł na pyszny i niedrogi obiad. Danie proste i dość szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne 🙂
Składniki:
10 części kurczaka- pałki, podudzia, skrzydełka
10 młodych ziemniaków
1/2 małej młodej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
Świeże lub suszone zioła: pietruszka, bazylia, oregano
przyprawy: 1 czubata łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oleju,
3 łyżki wody
*** Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ***
*** Olej mieszamy z wodą oraz z przyprawami i posiekanymi ziołami. W uzyskanej marynacie moczymy części kurczaka ***
*** Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki ***
*** Resztę warzyw również kroimy na wielkość podobną do ziemniaków ***
*** Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy pod przykryciem (może być w foliowym rękawie do pieczenia) przez 1 godzinę- na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także przepis na udka kurczaka pieczone w marynacie: