Sernik jagodowy na zimno z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem
Pyszny deser, który idealnie wpasuję się do kawy w upalne popołudnie. Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :))
Składniki:
Na spód-
300 gram sucharków
300 gram nutelli
Na masę serową-
1 kg sera z wiaderka ( używam ser Jana)
300 gram leśnych jagód (mogą być mrożone)
10 łyżek cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
200 gram śmietany kremówki
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
Na mus truskawkowy-
300 gram truskawek
1 galaretka truskawkowa
200 ml gorącej wody
*** Ser wyjmujemy z lodówki na około dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli używamy mrożonych jagód to musimy je najpierw rozmrozić. Sucharki ucieramy na drobną masę ***
*** Do startych sucharków dodajemy nutelle i mieszamy razem dokładnie, aż powstanie jednolita konsystencja ***
*** Uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy lekko ugniatając- moja tortownica ma 23 cm średnicy ***
*** Żelatynę mieszamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Jagody miksujemy do uzyskania jednolitego musu. Twaróg ucieramy ze śmietanką (której wcześniej nie ubijamy!) aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukry oraz jagody i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy jednym ruchem do miski z twarogiem. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia ***
*** Truskawki ucieramy na mus, przelewamy do garnka, dodajemy wodę i zagotowujemy. Wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej a następnie wylewamy na masę serową i wstawiamy znowu do lodówki aby stężała ***
*** Ciasto możemy dowolnie ozdobić- ja wyłożyłam na wierzch świeże owoce ***
*** SMACZNEGO ***
Masa jagodowo-serowa wyszła za rzadka. Ilosć żelatyny nie została podana poprawnie.
Witam. Jakie suchary Pani dodaje?
Witam, używam sucharków firmy „Mamut”, w niebieskim lub żółtym opakowaniu.