Paluchy serowe z wędzonym boczkiem
Mięciutkie, pulchne i pięknie pachnące drożdżowe bułeczki zapiekane z wędzonym boczkiem i żółtym serem. U mnie nie zdążyły nawet dobrze wystygnąć bo już były zjedzone :))
Składniki:
650g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7 gram suchych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
20 dkg wędzonego boczku
10 dkg żółtego sera
1 jajko do posmarowania bułeczek
*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, wodę oraz miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę, wytapiamy na patelni i odkładamy do wystygnięcia ***
*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dodajemy wędzony boczek ***
*** Z ciasta formujemy 11-12 podłużnych bułeczek, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczamy ***
*** Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem i obkładamy pociętym w paseczki żółtym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Kilka przepisów już wypróbowałam i wszystkie wyszły przepyszne 🙂 Teraz biore się za te oto bułeczki 🙂
Nie mogę się oderwać od czytania Pani bloga i dosłownie leci mi tylko ślinka na te przepisy;)