Grillowane burgery z warzywami
Grillowane burgery z warzywami. Przecież grill to nie tylko kiełbasa czy karkówka, czasami warto spróbować czegoś innego. Dziś polecam rewelacyjne mięsno-warzywne burgery! Smakują wybornie i do tego bardzo ładnie wyglądają. Można je usmażyć zarówno na patelni grillowej jak i na tradycyjnym grillu gdzie dodatkowo mięso zyskuje ten wspaniały dymny posmak. Moi goście byli nimi zachwyceni :))
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół zielonej)
1 cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii- świeżej lub suszonej
50 g bułki tartej
1 jajko
Sól i pieprz
*** Do miski wsypujemy kukurydzę, szczypiorek, bazylie, drobno pokrojoną paprykę i cebule ***
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Następnie mięso mieszamy z warzywami i wkładamy na około godzinę do lodówki ***
*** Z masy formujemy okrągłe i dość płaskie burgery ***
*** Smażymy z dwóch stron na posmarowanej olejem patelni grillowej lub na grillu ***
*** Na patelni grillowej smażyłam około 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu- mięso było miękkie i soczyste w środku ***
*** A te pyszne bułki do burgerów upiekłam z tego przepisu:
*** SMACZNEGO ***
Hej, ile sztuk burgerów wychodzi z tego przepisu?
W zależności od wielkości, powinny wyjść 3-4 w miarę duże burgery