Forszmak lubelski
Forszmak lubelski to taki gulasz trochę też przypominający leczo, jest to danie regionalne i ja jako Wielkopolanka wcale go nie znałam. Robiłam tą potrawę pierwszy raz w życiu zainspirowana zdjęciem z internetowej grupy kulinarnej. Zasmakowało mi bardzo i moim domownikom zresztą też- bo szczerze mówiąc trochę się tego obawiałam. Ale całe szczęście wyszło pysznie i wszyscy byli bardzo zadowoleni z obiadu, a więc polecam i Wam wypróbować :))
Składniki:
Pół kilograma mięsa wieprzowego ( schab, łopatka, karkówka, szynka)
1 sztuka wędzonej kiełbasy
plaster chudego wędzonego boczku
1 cebula
1 papryka czerwona
2 ogórki kiszone
1,5 szklanki wody
2 łyżki koncentratu
łyżka słodkiej papryki
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
szczypta chili
sól, pieprz
ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia gulaszu
*** Mięso (użyłam łopatki) dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na paski ***
*** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy mięso ***
*** Następnie zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy pokrojoną cebulkę z boczkiem ***
*** Cebulkę z boczkiem dokładamy do mięsa a na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbaskę ***
*** Wszystkie podsmażone składniki umieszczamy razem na patelni lub w garnku i zalewamy wodą. Przyprawiamy papryką, chili, solą i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny ***
*** Następnie dodajemy ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat i jeśli chcemy aby gulasz był gęściejszy to jeszcze zaciągamy mąką ***
*** Podobno forszmak je się z chlebem ja jednak podałam go z duszonymi ziemniaczkami i bardzo nam w takiej wersji smakowało ***
*** SMACZNEGO ***