Forszmak lubelski

Gulsz lubelski

Forszmak lubelski

Forszmak lubelski to taki gulasz trochę też przypominający leczo, jest to danie regionalne i ja jako Wielkopolanka wcale go nie znałam. Robiłam tą potrawę pierwszy raz w życiu zainspirowana zdjęciem z internetowej grupy kulinarnej. Zasmakowało mi bardzo i moim domownikom zresztą też- bo szczerze mówiąc trochę się tego obawiałam. Ale całe szczęście wyszło pysznie i wszyscy byli bardzo zadowoleni z obiadu, a więc polecam i Wam wypróbować :))

 

Składniki:

Pół kilograma mięsa wieprzowego ( schab, łopatka, karkówka, szynka)

1 sztuka wędzonej kiełbasy

plaster chudego wędzonego boczku

1 cebula

1 papryka czerwona

2 ogórki kiszone

1,5 szklanki wody

2 łyżki koncentratu

łyżka słodkiej papryki

liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

szczypta chili

sól, pieprz

ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia gulaszu

*** Mięso (użyłam łopatki) dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na paski ***

Mięso z łopatki pocięte w paski

*** Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy mięso ***

Mięso na patelni

*** Następnie zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy pokrojoną cebulkę z boczkiem ***

Krojona cebula smażona razem z boczkiem

*** Cebulkę z boczkiem dokładamy do mięsa a na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbaskę ***

Smażona, krojona kiełbasa

*** Wszystkie podsmażone składniki umieszczamy razem na patelni lub w garnku i zalewamy wodą. Przyprawiamy papryką, chili, solą i pieprzem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny ***

Składniki na forszmak na patelni

*** Następnie dodajemy ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat i jeśli chcemy aby gulasz był gęściejszy to jeszcze zaciągamy mąką ***

Forszmak z koncntratem na patelni

*** Podobno forszmak je się z chlebem ja jednak podałam go z duszonymi ziemniaczkami i bardzo nam w takiej wersji smakowało ***

Gulasz z duszonymi ziemniaczkami

Forszmak lubelski z mięsa z łopatki

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE