Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

Dla miłośników buraków- jajka faszerowane tym właśnie warzywem 🙂 Smacznie i kolorowo. Takie jajeczka na pewno ożywią Wielkanocny stół. Danie jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu, żółtka łączymy tylko z burakiem i chrzanem. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe te jaja z pewnością Wam zasmakują 🙂

 

Składniki:
3 jajka
1 mały ugotowany lub upieczony burak
1 łyżeczka chrzanu
Sól i pieprz
Szczypiorek
Kiełki rzodkiewki

*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odcinamy górne części poprzez nacinanie nożykiem w kształt zygzaka ***

Jajka ugotowane na twardo
*** Delikatnie za pomocą łyżeczki wyciągamy z jajek żółtka. Buraka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. W miseczce dusimy widelcem żółtka z chrzanem oraz startym burakiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

Farsz do jajek, buraki z chrzanem i żółtkiem
*** Farsz nakładamy łyżeczką w miejsce żółtek, tak aby wystawał na zewnątrz jajka i dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajka układamy na talerzu na kiełkach rzeżuchy ***

Jajka faszerowane buraczkami i chrzanem

Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami

KOMENTARZE