Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku
Pyszna i bardzo pożywna zupa ogórkowa z ryżem i ziemniaczkami. Idealnie komponuje się ze smakiem wędzonego kurczaka. Jest aromatyczna, lekko kwaśna i pięknie pachnąca wędzonką. Idealna 🙂
Składniki:
5 ogórków kiszonych
1 szklanka soku z ogórków
1 litr bulionu
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
Kawałek pora
2 ziemniaki
1 łyżka masła
3 łyżki ryżu
2 wędzone udka z kurczaka
1/2 pęczka koperku
Sól i pieprz
*** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora drobno kroimy a ziemniaki kroimy w kostkę ***
*** W garnku podsmażamy na maśle starte i pokrojone warzywa, następnie zalewamy bulionem, dokładamy udka z kurczaka ( w całości ) i gotujemy. Po 10 minutach dokładamy ryż i gotujemy jeszcze 10 minut. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** wyjmujemy z zupy udka z kurczaka i dokładamy starte ogórki oraz szklankę soku z ogórków. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy ***
*** Gotujemy jeszcze około 15 minut aż wszystkie warzywa i ryż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i po zestawieniu z ognia dodajemy posiekany koperek ***