Róże z ciasta francuskiego
Łatwe i szybkie ciasteczka z jabłkami z ciasta francuskiego. Widziałam je już tyle razy, aż w końcu sama postanowiłam spróbować zrobić te piękne kwiatki 🙂 I dobrze, bo były pyszne, smakowały nam zarówno na ciepło jak i na zimno. A i wykonanie wcale nie jest trudne 🙂
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone jabłka
4-5 łyżek ulubionego dżemu lub powideł
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
Cukier puder do posypania
*** Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cienkie prostokąty- wyszło mi 9 ***
*** Jabłka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (pomogłam sobie krajalnicą- było znacznie szybciej niż ręcznie) ***
*** Wodę (2 szklanki) doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy na małym ogniu około dwie minuty ( aby zmiękły i stały się elastyczne). Następnie odsączamy je na sitku ***
*** Paski ciasta francuskiego lekko rozwałkowujemy i smarujemy dżemem. Układamy plasterki jabłka tak aby na siebie nachodziły i wystawały poza ciasto ***
*** Przykrywamy dolną częścią ciasta ***
*** Zwijamy w rulonik tworząc różyczki ***
*** Gotowe różyczki umieszczamy w foremce do muffinów ***
*** Foremkę z różami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu, róże jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem ***
*** Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno ***
Pyszne,proste i piękne