Lazania meksykańska
Lazania to ulubione danie kota Garfielda- skubany wie co dobre 😉 A już taka w wersji meksykańskiej to jest naprawdę przepyszna. Polecam wypróbować, szczególnie wielbicielom kuchni meksykańskiej.
Składniki na sos meksykański:
450 g mielonej wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 mała puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1/2 szklanki bulionu
Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Dodatkowo :
Starty żółty ser ok 20 dkg
Makaron lasagne ok 300 g
Masło do smarowania
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
Pieprz, sól, ewentualnie vegeta
*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***
***Dodać pomidory z puszki i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
*** Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę oraz kukurydzę i wymieszać ***
*** Następnie robimy sos beszamelowy: w małym garnku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć. Wlać mleko i mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą- ewentualnie vegetą zamiast soli *
**
*** Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać kolejno: sos meksykański, sos beszamelowy, ser żółty, płaty makaronu lasagne ( jeden obok drugiego ) i tak do wyczerpania składników ***
*** Ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser ***
*** Lazanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ( pieczemy bez przykrycia) ***
Wielkość naczynia, dla którego podane są ilości składników by się przydała.
Czy makaron w tym daniu dodaje Pani surowy czy wcześniej ugotowany?
Dodaje makaron surowy.