Carbonara
Spaghetti Carbonara to szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. Wiem, że śmietanka budzi tutaj kontrowersje, ponieważ w oryginalnym przepisie rodem z Italii ona nie występuje. Ale ja znam i lubię właśnie taką wersję 😉
Składniki:
400 gram makaronu
20 dkg chudego boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
2 żółtka
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka bazylii
1 szklanka bulionu lub białego wina
Pół łyżeczki pieprzu
*** Boczek drobno pokroić i podsmażyć razem z przeciśniętym czosnkiem ***
*** Zalać bulionem lub winem i gotować przez około 5 minut ***
*** W międzyczasie śmietanę wymieszać z żółtkami oraz pietruszką, bazylią i pieprzem ***
*** Całość wlać na patelnie ( do podsmażonego boczku) i ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje ***
*** Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do potrawy, wymieszać i gotowe ***
Smacznego 🙂