Babka majonezowa
Jest puszysta, leciutka i niesamowicie delikatna. Jedna z najlepszych jakie jadłam. Może brzmi to dziwnie, że dajemy majonez do ciasta ale jakby na to nie patrzeć to przecież majonez składa się z jajek utartych z olejem. Więc spokojnie, nie ma się czego obawiać, babka jest pyszna ;). Tym razem użyłam majonezu „Pegaz”, natomiast poprzednio piekłam na „Winiary” i oba ciasta wyszły równie dobrze 🙂
Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek majonezu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*** Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Później dodajemy żółtka i mieszamy ***
*** Następnie dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Wszystko delikatnie łączymy ***
*** Foremkę do babki lub keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Ciasto wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C ***
*** Pieczemy 45 minut ***
*** Dekorujemy cukrem pudrem ***