Łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem


Łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem

Jest pyszny, delikatny jak masełko, zwyczajnie rozpływa się w ustach. Trochę obawiałam się słodkiego smaku miodu w marynacie ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, to zestawienie idealnie współgra ze smakiem łososia. Palce lizać 🙂

 

Składniki
Około 400 gram łososia
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka oliwy

 

*** wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ***

Przygotowujemy marynatę sojową
*** Łososia myjemy, osuszamy, tniemy na porcje i delikatnie solimy ***

Osuszony i pokrojony łosoś
*** Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy marynatą i odstawiamy na około godzinę ***

Łosoś ułożony w naczynku żaroodpornym
*** Następnie pieczemy (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 12-14 minut ***

Smacznego 🙂

Polecam również „Imprezowe hity! 30 pomysłów na przekąski, dania, przystawki i sałatki na imprezę”:

https://blogzapetytem.pl/2017/11/24/imprezowe-hity-30-pomyslow-przekaski-dania-salatki-przystawki-przyjecie/

KOMENTARZE