Truskawkowa mgiełka
Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką- może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 🙂
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru
Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
25 ciasteczek Be-Be
Składniki na polewę :
180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru
*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy, wylewamy na blachę (moja ma wymiary 32×20 cm) i pieczemy około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150’C***
*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***
*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzony biszkopt ( ja odłożyłam pół szklanki masy i zmiksowałam aby udekorować wierzch ciasta ale nie jest to element konieczny) ***
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową. Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***
*** Na ciasteczka wylewamy śmietanę szczecinecką utartą z cukrem pudrem i jeżeli chcemy to dekorujemy ciasto z wierzchu a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki- najlepiej na całą noc (do dekoracji wierzchu ciasta użyłam pół szklanki masy truskawkowej którą wcześniej odlałam i zmiksowałam. Masę przełożyłam do woreczka w którym zrobiłam małą dziurkę i wylałam tworząc paski na cieście a następnie małym patyczkiem przeciągłam w poprzek po wierzchu tworząc wzór ) ***
Smacznego 🙂
Czy zamiast śmietan fixu można połączyć śmietankę z mascarpone czy krem wyjdzie zbyt „ciężki”?
można użyć serka mascarpone
Cześć! Ciasto wygląda fenomenalnie ale zastanawiam się czy rzeczywiście dodajemy budynie do masy truskawkowej i nie traci ona koloru czerwonego jak na zdjęciu???
Masa delikatnie blednie po dodaniu budyniu, ale mamy w niej truskawki oraz galaretkę więc kolor i tak pozostaje dość intensywny.
Czy mona użyć świeżych truskawek? I czy robiąc masę truskowkowa do jednej szklanki wody wsypujemy i dwa budynie i galaretkę, czy tylko budynie? Pozdrawiam
Można użyć świeżych truskawek. W szklance wody rozpuszczamy tylko budynie, a galaretkę wsypujemy wcześniej do garnka.
Jak duzo tej smietany na koncu? To jest zwykla kwaśna smietana? Pozdrawiam
Tak, jest to kwaśna, gęsta śmietana. Kubeczek śmietany ma 180g. Dopisałam właśnie tą informację do przepisu 😉
dziekuję
Jaki rozmiar blaszki?
Użyłam blaszki o wymiarach: 32/20 cm
Ciasto przepyszne i bardzo proste w wykonaniu