Zupa krem z pomidorów
Pyszna, zdrowa i sycąca zupa ze świeżych pomidorów. Jest dość łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją jeść z gęstym jogurtem naturalnym nakładanym bezpośrednio na talerz lub podawać z grzankami, ryżem albo makaronem.
Składniki:
5 dużych pomidorów
1 marchew
1 nieduży korzeń pietruszki
pół małego selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu lub wody
świeża bazylia
sól, pieprz, ziele angielskie
maggi w płynie
*** Włoszczyznę umyć, obrać i ugotować do miękkości w bulionie z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego ***
*** Pomidory zalać wrzątkiem i po chwili obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.***
***Cebule i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na patelni. Dodać pomidory i zasmażać wszystko przez około 5 minut często mieszając. Całość przełożyć do bulionu z włoszczyzną, dołożyć parę listków świeżej bazylii i wszystko razem zmiksować ***
*** Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie. Można jeść z gęstym jogurtem naturalnym nakładanym bezpośrednio na talerz lub podawać z grzankami, ryżem albo makaronem ***
Smacznego 🙂