Śledzie w śmietanie
No cóż, śledzie w śmietanie to chyba zna każdy i jak smakują też każdy wie. Ja na przykład je zwyczajnie uwielbiam a już szczególnie podane z ziemniaczkami i koperkiem. Zazwyczaj zamiast śmietany używam gęstego jogurtu naturalnego, danie jest delikatniejsze, mniej kaloryczne ale równie pyszne, polecam spróbować 🙂
Składniki:
220 g śledzi solonych a’la matias
1 kubek kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego ( ja użyłam jogurtu )
Pół cebuli
Pół jabłka
Dwa ogórki kiszone
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu mielonego
*** Śledzie kroimy w kawałki a cebulę, jabłko i ogórka bardzo drobno szatkujemy ***
*** Jogurt lub śmietanę przyprawiamy cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ***
*** Do jogurtu przekładamy pokrojone śledzie oraz poszatkowaną cebule, jabłko i ogórka, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki- najlepiej na całą noc ***
Smacznego 🙂