Pyrki z gzikiem czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem
W Wielkopolsce każdy zna pyrki z gzikiem i każdy wie jakie są pyszne, a już najlepsze są te pieczone w ognisku. Jednak gdy nie mamy takiej możliwości polecam ziemniaki upiec w mundurkach w piekarniku 🙂
Składniki:
6-7 średniej wielkości ziemniaków
250 g twarogu
2 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
*** Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy każdego z osobna w folie aluminiową. Układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Ziemniaki pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Twarożek rozrabiamy ze śmietaną i jogurtem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek ***
*** Ziemniaki odwijamy z folii, przekrawamy na pół i układamy na nich po kopiastej łyżce gziku ***
*** Z wierzchu możemy też posypać drobno pokrojoną rzodkiewka ***
Smacznego 🙂