Faworki / chruściki
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem w karnawale picze się pączki i chruściki. Oto wielokrotnie sprawdzony przepis na kruche, chrupiące i rozpływające się w ustach faworki. Są przepyszne 🙂 Polecam!
Składniki:
200 g mąki + mąka do podsypania
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka spirytusu
1 litr oleju do smażenia
*** Wszystkie składniki zagniatamy razem (podsypując mąką) na jednolitą masę ***
*** Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło) ***
*** Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy, na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek ***
*** Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***
*** Chruściki posypujemy cukrem pudrem ***
Smacznego 🙂
POLECAM TAKŻE:
Przykro mi ale niedobre są tylko zmarnowany czas i składniki